Kiállítás

■■■

1989-ben nemcsak az emlékezet szabadult fel, hanem az ellenséges érzület is. Az államszocializmussal szembeni egyszerűsítő vélemények közös hibája, hogy mindazt, ami 1989 előtt volt, szokás rossznak tartani, és ami ellen az 1945 utáni politika fellépett, azt utólag sokan hajlamosak kedvezőbb színben látni. Így a kommunista szocializmus radikális elvetése óhatatlanul közel jutott a nemzeti szocializmus mentegetéséhez.

1945 előtt a szoros német-magyar együttműködést, a szövetségesek elleni háborút, illetőleg a zsidók deportálását többpárti parlamenti konszenzus fogadta el. A mentegetéstől a helyeslésig, a megértéstől az egyetértésig nem nagyon hosszú csúszda vezet.

Ami volt, az előjön, és van megint. Azok a náci könyvek, amelyek 1944-ben a zsidóellenes gyűlöletet hirdették, szabadon megjelennek, és nincs törvény, amelyre velük szemben hivatkozni lehetne, mert ha nincs közvetlen fizikai veszélyeztetés, ha a könyv hatása nem nyilvánul meg nyomban tettlegesen, akkor nincsen bűncselekmény.

Tovább a teljes szöveghez…

■■■

A Bálint Ház nagytermében különleges kiállítás tekinthetünk meg, amely mind módszertanában, mind tematikájában is tanulságos lehet a múzeumok számára. A Nemzedékek és amnézia emlékezet című kiállításon bemutatott alkotások létrejöttét fél éven keresztül művészettörténészek, esztéták, építészek és történészek előadásai előzték meg, amelyeket a művészek is meghallgatattak, majd az így elkészült művek között egy tudományos konferencia zárta a holokauszt emlékezettörténetére reflektáló projektet.

Tovább a teljes cikkhez…

Kiállításmegnyitó ■■■

A kiállításmegnyitó képei ■■■

Művészek ■■■

Hozzászólás