Alpern Bernadett

Alpern Bernadett

Alpern Bernadett

■■■ Alpern Bernadett (1987) tanulmányait a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán fotóriporter és képszerkesztő szakán végezte 2006 és 2012 között. Tanulmányaival párhuzamosan Sirius programon vett részt Észak-Dániában a Vraa Hojsokolében fotó szakon 2009-ben. 2010-ben Sheffiledben élt és tanult, majd 2011-ben a Unversity of Haifa International School fél éves programján vett részt. 2010- ben a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának, 2014-ben pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának lett tagja. 2009-ben OMDK harmadik helyezést ért el fotó kategóriában. 2006 óta vesz részt csoportos kiállításokban, első önálló kiállítása 2014-ben a Magyar Fotográfiai Múzeumban volt látható.

 

http://alpernbernadett.blogspot.com/

http://bernadettalpern.tumblr.com/


■■■ Used Stones

A sorozat igazából családfakutatással kezdődött. Nagyapám halála után Sárbogárdra utaztam, hogy felkeressem szülőházát, és eközben bukkantam rá a sárbogárdi zsinagógára, amely jelenleg használtbútor-üzletként üzemel. Így készült a sorozat első képe, majd ebből a képből újságcikk született az Israel Hayomban, Ronen Dorfan újságíró közreműködésével. 2013-ban a European Association for Jewish Culture támogatásával indultam útnak, hogy Európa szerte feltérképezzem a nem rendeltetésszerűen használt zsinagógaépületeket.

Jelenleg tizennégy ország, harmincöt városának negyvenkét zsinagógáját fényképeztem le, és rögzítettem állapotát 2012 és 2014 között. A dátum fontos, hiszen az épületek sorsa és állapota adott esetben napról napra változhat. Ahogyan én is változom és minden egyes régen használt zsinagóga feltárásával több leszek az út adta élményekkel és a helyiekkel való találkozástól. Sokszor nehéz szembesülni a múlt okozta károkkal, hogy ezek az épületek, megfosztva régi pompájuktól, lecsupaszítva állnak, de sokszor öröm látni ahogyan új élet költözik be a falakba, és bár eredeti funkciójától megfosztva, de valami egészen új dolgot képviselve élnek és működnek tovább.

Általános iskola – Velvary, Csehország, 2013

alpern_1 alpern_2

Hozzászólás